лekaрctceнныe tрacылekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe tрacы h рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя c нaрodнoй medhchнeлekaрctceнныe tрacы, лekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя, tрacы

Лekaрctceнныe tрacы h рacteнhя

 

  • Kruid en poot
    Sm111111

    Asorus kalmoes L.
    Lucht bolotnyi (of pakhuchii)

    A

    Russisch tituleert: Lucht bolotnyi, lucht pakhuchii, irnyi wortel; Oekrains: Aїr, trostinnii, tatarske zіllya, lepekha, shuvar; Pools: Tatarak pospoliti, ajer, tatarskie ziele.

    Gezin: Agaseae - aronnikovye, aroidnye.

    Acorus calamus - ahр boлotный

    Vijg. 2. Asorus kalmoes - lucht bolotnyi.

    Lucht kruipend heeft, kruglovatoe, vet kornevishche, daarbinnen wit, zacht, gubchatoe, van boven gele of gele-brink. Stebel op de stichting roodachtig met purper (dikwijls) door de lommer, loof - met expliciet uitgesproken zhilkami mechevidnye lineair acuate, beefy. Tsvetet in juni. In ons geen vruchten geeft, en slechts op De Europa zuiden. Zavezen in Europa van De turkije in XVI eeuw. Proef kornevishch bitter-zhguchii. Lucht is prettig. Plant door allemaal obitatelyam gezeten bijster gerenommeerd (in godsdienstige viering "troitsy" opgesmukt door het loof residentiele huisvestingen, ontvouwden zich op polakh, in de yards en in de kerken). Wordt alle overheen de plaats verbreid.

    Samenstelling. Zamel kornevishcha, vykapyvaya hen vilami in de herfst van of in de voorjaar van in. Drijf in de koude water aan, otbrasyvaiut elk meere doordringende wortels, snijden op de ondiepte doellatten en dor.

    Gebruik. Modern medicijn deze plant benutt. In de artsenijbereidkunde kan worden boter van airnogo kornevishcha gevonden, Nastoiku en zetsel.

    In populair medicijn kornevishche aira Wordt shire, geadministreerd dan in wetenschappelijke. Beschouwende lucht fantastische dezinfitsiruiushchim faciliteit, in de natie poloshchut mond alcoholverslaafde nastoikoi van aira in tsinge, obmyvaiut wonden, van gnoyashchiesya plaag, alsmede wortel kauwen tijdens de epidemieen van de cholera, ispanki (van infliuentsa 1919 jaar) van en sypnogo kamp-koorts. Nastoiki bereiden op het animo of fors vodke in verschillend dozirovke izmelchennykh kornevishch aira toe. Nastoiku op de tijdperken vervangen door de verdunning gekocht in de artsenijbereidkunde van airnogo boter voegend 50 g het naar 2 liters van 90% animo. Voor buitenst gebruik nastoiku verdunnen okhlazhdennoi door water kookte in de proporties: Bewatert 3 onderdelen, nastoiki 1 onderdeel. Voor inner gebruik gebruik niet scheidde nastoikoi en roeien met de riemen zijn voor edoi van 10 tot toe 30 drop met het water of op de suiker beet: Als niet nastoiki, benutten aftreksel 30 g kornevishcha op 1 l water, zal in prikrytoi posude koken. Nastoika alsmede aftreksel worden naar binnen in de ziektes zheludochno-alvine trakta, diarrheas, de ziektes van acrimonious wegen, in de Stones van de knoppen en in malyarii gegolden.

    Kornevishcha aira worden een van de belangrijkste componenten van de mengelingen voor de baden voor zolotushnykh beschouwd en rakhiticheskikh kinderen (treffen "Rakhit en zolotukha").

    Kornevishcha aira ook verplicht, component in de carminative mengelingen van lekarstvennykh planten.

    In de uitzakking de haren 3 tijdperk in week hoofd wassen in het aftreksel van de mengeling van gelijkmatige onderdelen aira en lopukha, Voegend op de tijdperken in het aftreksel naar de wasem gorstei shishek Khmelya.

    Naar binnen lucht roeien met de riemen in de volgende gevallen.

    1. In hangerige vertering drankje met betrekking tot 3 koppen per etmaal van het aftreksel van kornevishcha aira: Kornevishcha 15,0 g, wateren 2 - 3 stakana. Zullen 15 minuten in posude, prikrytoi door de huik koken,

    2. Met betrekking tot mijn waarnemingen, zelfs zeer vermoeiend izzhoga ceases, als op konchike het mes 3 tijdperk per etmaal om ondiep gruis van airnykh kornevishch te roeien met de riemen.

    3. Lucht de mengeling loopt van de grassen gesolliciteerde de behandeling van de brand van de blaas binnen.

    Het is buitenst:

    1. Het aftreksel van airnogo wortel van 30,0 g op 1 l het water van vrouw benutten in de ziektes van het geslachtsorgaan voor sidyachikh baden.

    2. Gruis van kornevishcha aira gelden ook voor prisypok gnoyashchikhsya wonden en schadelijke dieren.

    3. Naar mij dikwijls was bedraag verricht goede handeling aira in de overgaanen met andere planten in de ziekte welk vyrazhalos in de volgend: Opukhanie taal, en op de tijdperken en krakken erop met oznobom door verhevene temperatuur en in verstopt glotanii. In dit geval 3 tijdperk per etmaal poloshchut mond door het aftreksel van volgende mengeling van lekarstvennykh poot: Kornevishcha aira - 10,0 g, van het loof shalfeya - 8,0 g, Eikene dop - 10,0 g en loof ruim Krapivy - 10,0 g op 1 l water.

    4. Lucht wordt ook in tandkundige pijn gegolden. Met het dit uitdraaien op uitzicht bereiden drug zo voor: Op de seks-liter vodki in 60° nemen 10,0 g ondiep gruis kornevishcha aira, verontrusten, fles zakuporivaiut door de kurk, kurk obvyazyvaiut shpagatom. Fles in stoyachem positie obkladyvaiut door dough en pekut, op welke wijze brood. Wordt hoe vodochnyi aftreksel aira, riumku welk wijzerplaat in de mond en ruim op zieke tand gewonnen.

    In de natie wordt geadministreerd om dit vodku naar binnen in de achterdocht op tuberkulez te roeien met de riemen. In zodanig gevallen vypivaiut met betrekking tot riumke dit vodki voor het diner. Als wodka fors, zijn razvodyat door een gebeten kookte waterhoudend. Mensen vertogen die na dvukhnedelnogo toelating zodanig airnoi vodki kashel wordt zacht, schijnt hongerigheid en verreweg beter wordt generaal toestand ziek. Vodku drankje slechts eenmalig per etmaal.

    Opslag. Niet gefijnmaakt kornevishcha aira om in casks, oblozhennykh daarbinnen krant op te slaan.