лekaрctceнныe tрacылekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe tрacы h рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя c нaрodнoй medhchнeлekaрctceнныe tрacы, лekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя, tрacы

Лekaрctceнныe tрacы h рacteнhя

 

 • Kruid en poot
  Sm111111

  Engelwortel silvestris L.
  Dudnik lesnoi

  A

  Russisch tituleren: Dudnik; Oekrains: Dudnik, dyagel; Pools: Dziegiel lesny.

  Gezin: Umbelliferae - zontichnye.

  Angelica silvestris - dуdнhk лecнoй

  Vijg. 5. Engelwortel silvestris - dudnik lesnoi.

  Plant een jaar durend, met klein vet kornevishchem, waarvan in razlome wordt wash onderkennen, op welke wijze melk is, sap. Stebel direct, dudchatyi, door het hoogtepunt tot toe 1,5 m. Loof tweemaal-trizhdyperistye, bovenste met vzdutymi vlagalishchami. Bloemen wit, dikwijls kremovye, worden in ruime paraplu's ingezameld. Generaal verpakking alles behalve niet.

  Lucht razmyatykh steblei en kornevishch geducht, specifiek, smaakvermogen bitter.

  Verbouwt op vochtig lugakh en in de wouden tussen het bosje, op de kustlijnen en in de bottomed-landen van rivieren, op de kustlijnen van de waterplassen en met betrekking tot boorden rvov. Tsvetet in de juli en Augustus.

  Zamel kornevishcha met de wortels, vykapyvaya hen vesnoiu in. In de herfst van zamelen zaden (zeer kleine behoefte) in.

  Op organizm persoon fungeert potogonno, mochegonno, carminative.

  Gebruik. Wetenschappelijk medicijn niet deze plant benutt, en in de natie het wordt tamelijk frequent, gegolden vooral in slechte spijsvertering zheludka, op welke wijze thee van kornevishch en wortels (20,0 g op 1 l water); In vzdutii kishechnika in de vorm van het gruis, trizhdy per etmaal op konchike mes in de hangerige afscheiding van de urine, in zaderzhanii urine; In katarakh gemakkelijke op welke wijze faciliteit, vooral snel schrappend kleverig en kleverig mokrotu van bronkhov.

  Buitenst dudnik lesnoi is gebruikt in de overgaanen met dushistymi grassen in de vorm van het aftreksel en napara voor verstevigende baden, alsmede in de vorm alcoholverslaafde nastoiki voor natiraniya in podagre, revmatizme, rugpijn en pr.

  Tijdens kholernoi epidemie dronk door de drop spirtovuiu nastoiku van de wortel dudnika (better engelwortel lekarstvennyi) En knoflook, alsmede rookte fors makhorku op welke wijze faciliteit tuigerend van zarazy.

  Meerdere populaire recepten inner en buitenst gebruik dudnika.

  1. In vzdutii kishok en kolikakh erin vypivaiut voor de dag van 5 veldfles lepels van het aftreksel van kornevishcha dudnika, aira En Eikene dop Op 1 l water. Alle componenten zijn in de egaal doseringen.

  2. In de ontoereikende activiteit van de knoppen, voor de vergroting van de aanzetting van de urine gebruik aftreksel van kornevishcha dudnika en steblei khvoshcha, Beide planten in gelijkmatige onderdelen met betrekking tot volume. De mengeling lepel op stakan gieet. Kipyatitsya 10 minuten. Vypivaiut voor de dag 3 stakana.

  3. In halsstarrig diarrheas, wanneer voornaamste oorzaak wordt geschrappen en vele direct toegankelijk isprobovany, van en verlichting niet, wordt thee met betrekking tot drie koppen per etmaal van het aftreksel op rode wijn "kagor" volgende mengeling van de grassen, genomen met betrekking tot 5,0 g alle op 0.5 l wijnen gegolden: Polyni, Khvoshcha, Kornevishch Dudnika, Zveroboya, Tsentavrii En met betrekking tot 2 g Perechnoi mishandelde En wortel valeriany. Wortel valeriany en zele perechnoi Mishandelde Zal niet, en vsypaiut in het aftreksel, koken wanneer het paritsya. Paryat in geslotene boot half een uur. Voor de toelating op stakan kipyatka vlivaiut 2 - 4 veldfles lepels van zodanig aftreksel van de mengeling op de wijn.

  Buitenst kornevishche met de wortels gelden in de natie in de volgende gevallen:

  1. Drop naar het sap, vyzhataya van kornevishcha en vpushchennaya in duplo zieke tand, pijn bevredigt. Gelijke presteren door middel van zhevaniya wortel dudnika.

  2. De veldfles lepel ondiep van porezannogo wortel chemeritsy (Veratrum gedenkboek L. - Plant groot vergiftig) van en thee lozhechku zaden dudnika bijstere inktkoker rastiraiut en verwarren met van niet zout svinym koeken ijsje aan. Door deze smeersel gebruikt in de natie tegen belevykh vshei, namazyvaya lichaam in foible door doordringend stratum en meerdere vtiraya.

  3. In het oor-pijn vpuskaiut in het oor kanaliseren meerdere de drop van het sap van de wortel dudnika.

  Opslag. Kornevishcha en wortels dudnika worden in de knapzakken, en zaden in de dozen opgeslagen.

  Alle, in egards van dudnika lesnogo (Engelwortel silvestris L.), Betr ook naar zeer lijkend op ernaar lekarstvennomu beplanten wezen presenteren in wetenschappelijke farmakopee - Archangelica officinalis Hoffm. (Of Engelwortel archangelica L.) - Engelwortel lekarstvennyi. Deze plant in de geldende alle de gevallen heeft in de natie voordeel met betrekking tot de geneeskrachtige effectiviteit voor dudnikom lesnym.

  Waarnemingen merken die dit voordeel werkelijk bestaan. Het is zoals, boel en combinatie spel geneeskrachtig begon op de engelwortel lekarstvennogo Het is elk meer auspicious, dan op dudnika lesnogo. Voorgaand wordt beschouwd slechts door vervangen eerst. Deze omstandigheid wordt toegeschreven aan naar door de niet alleen ruimere gelijkenis van indiceerde planten maar ook wat Engelwortel archangelica L treft in vandaan buiten minder boel, dan Engelwortel silvestris L. En daarvandaan geregeld bezoeken echtscheidingen in de kookgelegenheid tuinen en zaribas.

  Van jong steblei van en listovykh chereshkov deze plant izgotovlyaiut prettig op de smaakvermogen candied vrucht voor de decoratie van de koeken, dringen bij hen vodku aan. Geweten die van de zaden van deze plant wordt attar verstrokken.