лekaрctceнныe tрacылekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe tрacы h рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя c нaрodнoй medhchнeлekaрctceнныe tрacы, лekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя, tрacы

Лekaрctceнныe tрacы h рacteнhя

 

 • Kruid en poot
  Sm111111

  Erythraea centaurium Pers. (Centaurium umbellatum Gilib)
  Zolototysyachnik kentavrskii, of zolototysyachnik gebruikelijk, tsentavriya

  A

  Russisch tituleert: Zolototysyachnik, tsentavriya; Oekrains: Zolototysyachnik, tsenturіya, tsenturka, tsvіntarka; Pools: Centuria, czerwieniec, tysiacznic.

  Gezin: Gentianaceae - gorechavkovye.

  Erythraea centaurium - зoлototыcяhнhk keнtacрckhй

  Vijg. 13. Erythraea centaurium - zolototysyachnik kentavrskii.

  Gering een of halfjaarlijks plant met direct chetyrekhgrannym steblem hoogtepunt 15 - 40 cm, algemeen van middellang en onderaan razvilisto-vetvistoe. Lager loof zal niet rozetki, yaitsevidnye en prodolgovato-yaitsevidnye, suprotivnye, bovenste - hekje, alle met 5 zhilkami formeren. Bloemen in razvilinakh steblya en op de einden van de vertakkingen donker-rose ontdekken voor the sun zonsopgang. Smaakvermogen bittere, lucht zacht, onzeker. Tsvetet van de half van Juni alles behalve van naar het eind Augustus. Verbouwt op lesnykh polyanakh, sukhodolnykh lugakh, sklokakh, met betrekking tot bosje. Voortvloeit om teboek te stellen die in de natie wegens ruime populariteit vooral nuanceren niet van de types, en gelijkaardige vormen benutten: E. Linearifolia Pers (C. Vulgare Raf.) En andere types zolototysyachnika. Inzamel, vydergivaya van aarden alle plant aan.

  Op organizm persoon fungeert: Veroorzaakt hongerigheid, trekt vertering en peristaltiku kishechnika aan.

  Gebruik. Zolototysyachnik is gebruikt in wetenschappelijk medicijn en hoog wordt in populair vrachevanii getaxeerd. In wetenschappelijk medicijn is gebruikt "gras tsektavrii", waarvan in de overgaanen met andere bittere grassen, en die en van de tsentavrii prigotovlyaetsya bitters (tincture amara).

  In populair medicijn tsentavriiu gebruik in gelijke gevallen, als in wetenschappelijk medicijn, vooral in de verhevene zuurgehalte van zheludochnogo sap, in izzhoge, alsmede in de ziektes van bakte en acrimonious wegen - in dozirovke 20,0 g grassen tsentavrii op de liter kipyatka hoe napar.

  Veronderstel die in glistakh, en vooral ondiep vlasoglavakh, van gnezdyashchikhsya in het veld blinde ingewande, dikke napar mengeling van tsentavrii in gelijkmatige doseringen met de kleuren bessmertnika arenaceous en pizhmy Is zeer belangrijke glistogonnym faciliteit. Zoals andere lekarstvennym planten, tsentavriya is gebruikt in populair medicijn buiten vleermuis alsmede in de overgaanen met andere grassen: Zveroboem, Door de kleuren bessmertnika arenaceous, Wild tsikoriem, Tysyachelistnikom En door de wortel Oduvanchika.

  Tsentavriya - dit liubimeishee en populyarneishee dikorastushchee lekarstvennoe plant welk, hiernaast met lipovym kleur en, zveroboem, Zeer dikwijls treft in alledaags leven landelijke, ja en stad dwellers.

  Generaliserende populaire ervaring en uitoefening, worden de meeste verbreid populaire recepten van de toepassing tsentavrii gegeven.

  Het is naar binnen:

  1. In de brand van de gal cyste en het gebied drankje "thee" met betrekking tot 2 stakana per etmaal van het aftreksel van de mengeling van volgend lekarstvennykh poot: Tsentavrii - 2,0 g, van de wortel aira - 2,0 g en kleuren bessmertnika arenaceous - 2,0 g; Overloop van de avond 2 stakanami rauw water, en door de morgen kipyatyat 5 - 7 notuult. Natoshchak vypivaetsya 1 stakan, en het overblijfsel van de voor de dag voor 4 toelating, iedere toelating in een uur na edy.

  2. In de pijnen in zheludke met vzdutiem kishechnika volgende compositie benutten van lekarstvennykh planten: 5 g wortel aira Kipyatyat in 1 l het water 10 notuult. Met betrekking tot snyatii van het vuur in het dit groot verhit aftreksel gestoken 2 veldfles lepels van izmelchennoi gras tsentavrii, 1 veldfles lepel Polyni, 1 veldfles lepel Zveroboya En met betrekking tot 1 thee lozhechke Perechnoi mishandelde En wortel valeriany. Alle die paritsya, half een uur in dukhovke protsezhivaetsya en wordt geaccepteerd: Natoshchak ongedeeld stakan, en het overblijfsel van de voor 4 toelating per etmaal.

  3. In chronisch rasstroistvakh kishechnika roeien met de riemen napar van het gras zveroboya, Verscheiden in gelijkmatige onderdelen met tsentavriei (ongeveer 2 - 3 veldfles, de lepels van de mengeling op de seks-liter kipyatku). Vypivaiut voor de dag alle. Dit de meeste napar wordt handelswaar naturalnym neitralizatorom verhevene zuurgehalte zheludka beschouwd.

  4. Tijdens grippa met verhevene temperatuur vypivaiut voor de dag 3 stakana napara van tsentavrii, camomiles En loof bobovnika, bedote gelijkmatige onderdelen met betrekking tot volume, approximatief, 4 veldfles lepels van de mengeling na3 stakana kipyatku. Whereat door de avond, voor slapen, vypivaiut 100 g verhit vodki, nagretoi met 1 veldfles lepel van de honing; Slaap en overvloedige po dit halsstarrige en kwellende ziekte overwint.

  5. Tijdens de koorts en malyarii drinken aftreksel van volgende lekarstvennykh planten: 2 veldfles lepels ondiep van porezannogo de wortel wild rozy (van wilde roos) En 1 lepel van de dop yasenya kipyatyat in 1 l water. In dit bloedhete aftreksel vsypaiut met betrekking tot 1 thee lozhechke bobovnika en De kleuren van camomile En 1 veldfles lepel tsentavrii. Razmeshivaiut, dek door de huik en in hartelijk dukhovke paryat half een uur. Vypivaiut alle dit gare aftreksel in 5 toelatingen voor de dag accepterend het overheen 7 - 10 dagen. Voor de smaakvermogen verbetering drankje vprikusku met de suiker of honing.

  Opslag. Gras tsentavrii wordt in van hout dozen opgeslagen, wordt-ontluiken door papieren geleggd.