лekaрctceнныe tрacылekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe tрacы h рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя c нaрodнoй medhchнeлekaрctceнныe tрacы, лekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя, tрacы

Лekaрctceнныe tрacы h рacteнhя

 

 • Kruid en poot
  Sm111111

  Hyoscyamus Niger L.
  Belena duister
  (groot vergiftige plant)

  A

  Russisch tituleren: Belena duister; Oekrains: Blekota chorna, liuliukh; Pools: Lulek czarny, blecota.

  Gezin: Solanaceae - paslenovye.

  Hyoscyamus niger - beлeнa heрнaя

  Vijg. 90. Hyoscyamus Niger - belena duister.

  Halfjaarlijks travyanistoe planten. Zeer beschouwen lijkend op ernaar odnoletnyaya vorm welk hoe onafhankelijk type (Hyoscyamus agrestis Koch.) Ze onderscheidt van H. Niger L. Nevetvistym, van minder waarde steblem en heeft niet rozetki loof.

  Met betrekking tot onze waarnemingen veeleisend, echter controles, in gewetene voorwaardes, vooral als zaden beleny zwart paar jaar leke in de voedingsbodem en met betrekking tot wat dat redeneert niet prorosli, nadien, prorastaya, zij kunnen odnoletnie vormen, zonder rozetki loof schenken. Door de erkenning dit kan dat feit welk op pustyryakh voorleggen, tussen de bosschage beleny, op gelijke tijdperk kan worden beiden vormen getroffen. Als zodanig pustyr om van beleny te louteren, vskopat beneden de kookgelegenheid tuin die erop verbouwt behoorlijk wat odnoletnei beleny. Dikwijls treft zodanig belena en na okultureniya pustyrei zelfs in die gevallen, als erop verbouwde niet tot toe dit geen kustika beleny, en in de voedingsbodem, is mogelijke, voet bij stuk hield zaden.

  Belena duister heeft razvetvlennyi, dik pokrytyi zacht voloskami, een gebeten kleverig stebel, door het hoogtepunt 30 - 70 cm. Loof prikornevoi rozetki chereshkovye, bespannen-yaitsevidnye, acuate, vyemchato-peristo-nadrezannye; Steblevye loof stebleobemliushchie, alles behalve nizbegaiushchie, yaitsevidnye of prodolgovatye, ruime-vyemchato-getand. Bloemen alles behalve sidyachie, is blij ruim, door de better half in frequent mnogotsvetkovykh zavitkakh; Kelkkafje op de stichting plakmiddel-volosistaya, venchik pyatilopastnyi, gryaznovato-geel, op de stichting donkere-viooltje en met de zelfde zhilkami. Vrucht - dvukhgnezdnaya, kuvshinovidkaya korobochka met kryshechkoi, vskryvaiushcheisya in maturation vulde ondiepte burovato-grijse zaden in. Zaden lijkend op naar makovye. Tsvetet van De mei tot toe Oktober. Verbouwt op sornykh plaatsen: Met betrekking tot tuinen, naar de kookgelegenheid tuinen, naar de yards, pustyryam, naar straten, in de rijwegen, beneden de barakken en t. P. Wordt alle overheen de plaats verbreid.

  Zamel loof tijdens de bloesem in dorre weersgesteldheid en nu meteen raskladyvaiut voor bakkend op de zolderkamers in. In de samenstelling, naar bakkende en opslag onthaal plant ook met de voorzichtigheid, net zo in de samenstelling durmana. Zaden zamelen tegen het eind van De augustus en in de september in. Op de tijdperken zamelen het loof van plant met de kleuren in.

  In de macht wat belena zeer vergiftige, natie alles behalve benutt niet zijn naar binnen in zuiver type. Buitenst spirtovuiu nastoiku verwarrend zijn met weinig postnogo boter, gebruik voor rastiranii in podagricheskikh en revmaticheskikh pijnen, hoe primochku te formeerden ruimere chiriam en karbonkels en hoe het component van de mengelingen voor vtiranii in de koelte, kashle, plevrite en t. P. Op de tijdperken voor gelijke doelen spirtovuiu nastoiku podmeshivaiut om van de zaden beleny welk inkoop in de artsenijbereidkunde te besmeren.

  Van dor loof beleny, durmana En Shalfeya Bereid papirosy die rook toe, bijwijlen wezen protracted in astmatisch rijmt.

  Van de mengeling van het loof beleny en boligolova krapchatogo in gelijkmatige onderdelen bereiden spirtovuiu nastoiku (2 delen van mengeling op 5 delen van 90° animo) toe, Dit nastoiku met betrekking tot 2 drop op 1 veldfles lepel van het water roeien met de riemen naar binnen van niet boven 3 tijdperken per etmaal in de geducht inner pijnen, in konvulsiyakh en paduchei ziekte.

  In onverdraaglijke tandkundige pijn nemen chainichek, vsypaiut erin brandende ugli en erop nasypaiut zaden beleny. Chainichek dichtbij, nosik het podvodyat naar zieke tand en nauwelijks ruken in de mond rook (niet aanademing erin). Tandkundige pijn whereat bedaart waas.

  Opslag. Loof beleny, en zaden jaarlijks zagotovlyaiut vers. Opslag in dicht geslotene dozen.