лekaрctceнныe tрacылekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe tрacы h рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя c нaрodнoй medhchнeлekaрctceнныe tрacы, лekaрctceнныe рacteнhялekaрctceнныe рacteнhя, tрacы

Лekaрctceнныe tрacы h рacteнhя

 

 • Kruid en poot
  Sm111111

  Sambucus nigra L.
  Buzina duister

  A

  Russisch tituleren: Buzina duister; Oekrains: Buzina chorna; Pools: Bez czarni.

  Gezin: Caprifoliaceae - zhimolostnye.

  Meestal bush, en op de tijdperken en boom, door het hoogtepunt van 2 tot toe 6 m. Loof neparnoperistye, algemeen met 5 yaitsevidnymi of prodolgovato-yaitsevidnymi, dlinnozaostrennymi neravnopilchatymi listochkami. Bloemen worden ingezameld in de molteken shchitkovidnye sotsvetiya welk na de bloesem van het gewicht van de vruchten beten door beten povisaiut. Bloemen gelig-wit, pakhuchie. Vruchten - cherno-viooltje bessen met 3 kostochkami. Hart op de vertakkingen wit. Verbouwt buzina in de wouden (vooral overheen rivieren), in de bosschage, in oude parken, in de tuinen, op landelijke begraafplaatsen, buiten de domicilies. Wordt alle overheen de plaats verbreid. Tsvetet in Juni-juli.

  Zamel nakomeling listochki vroeg in de voorjaar van, bloemen - tijdens complete bloesem, dop - in de zomer van, bessen - in de herfst van in. Allermeeste een gevolgtre maken bloemen en bessen.

  Meestal zijn bloemen buziny gebruikt als nauwelijks potogonnogo en koortsmiddel faciliteit, alsmede mochegonnogo en krovoochishchaiushchego.

  In de koeltes, khripakh in de borsten en dorre kashle drankje (met betrekking tot 3 stakana per etmaal) van napar kleuren buziny in de dosering ongeveer 20,0 g op 1 l water. Whereat zal abed liggen. Deze thee-napar drankje hoe krovoochistitelnoe faciliteit, alsmede in revmatizme, podagre en gewrichtsontstekingen.

  Jong, vesennie listochki zal in de honing koken en met de riemen roei hoe fijn aperient in chronisch zaporakh.

  Het aftreksel van de wortels en dop (met betrekking tot 15,0 g die en andere op 1 l water, van kipyatyat 20 minuten) roeien met de riemen in de ziektes van de knoppen, in vodyanke en diabetes. Maar totaliter deze gevallen elk meer efficiente wordt niet, Sambucus nigra en beschouwd. Sambucus ebulus L. - Buzina travyanistaya.

  Het is buitenst:

  1. In het oor-pijn, revmaticheskikh pijnen en podagricheskikh zwellingen maken verhit obklady van de gering meshochkov bezwangerde porovnu de mengeling van de kleuren buziny duister en camomile, Politykh kipyatkom.

  2. Neem zuivere zes maandse pobegi buziny duister, schrappen ermee (soskablivaiut) dichtbij steken de opper grijs stratum van de dop door, het vergooien, later soskablivaiut alle het overblijfsel van het deel van dop tot toe zelve spant (met de dop soskablivaiut en cambium). De ingezamelde brink stratum van de vertakkingen buziny oblivaiut door verhite "cannabic melk", en alle die met de voorzichtigheid op tryapochke hechten naar rozhistovospalennym plaatsen. Als zasokhnet, dan door de beet vaty, namochennym in gelijke "melk", legonko schrappen prisokhshee en opnieuw hechten mengsel indiceerde, poosje wil niet uitgestorvene rozhistoe brand.

   Opmerking. Wat zodanig cannabic melk? Bijstere inktkoker rastertoe cannabic overloop plaatsen door de kook water (op 2 delen van zaad 1 onderdeel kipyatka). Alle die vyzhimaiut beneden pressom. Kreeg, vocht en besta "cannabic melk".

  3. Nakomeling loof buziny, nauwelijks otvarennye in de melk, hechten op oprelye, obozhzhennye en vospalennye plaatsen, alsmede op gemorroidalnye shishki.

  4. Van de mengeling van de kleuren buziny, van lepestkov bluebottles, Potertoi grassen ochanki, genomen met betrekking tot 1 thee lozhechke ieder, maken zaparku op stakane kipyatka. Bijwijlen protsezhivaiut door canvas zuiveren. In gefiltreerde vlivaiut 15 - 20 drop spirtovoi nastoiki van plaatst Durmana (Groot vergiftig). Door het dit vocht absterge ogen, startschot zijn zodat meerdere wipt ogen aan en toepassingen maken op de ogen in hun brand, nagnoeniyakh en in nadvigaiushchemsya belme, vooral op zolotushnykh ziek. Faciliteit wordt nou-geprobeerd.

  Van de bessen buziny, vers alsmede dor, kan zijn maakte povidlo en kiseli welk ongevaarlijk egaal in de zelve ernstig dieet, in de meeste zware zheludochnykh en alvine ziektes. Whereat otvarennye bessen noodzakelijk rastirat en protsezhivat door het canvas.

  Opslag. Bloemen buziny opslag in dorre plaats, better in zhestyanykh dozen, en bessen in meshochkakh. Bessen zonder de moeilijkheid plesneveiut, hen moeten nu en opnieuw prosushivat.